Topic Magazine
Image default
Aanbiedingen

Het EPC of energieprestatiecertificaat

Het EPC wordt opgelegd door Europa en bestaat in alle landen van de Europese Unie. Elk land is wel vrij in het bepalen van de vereisten waaraan zo’n certificaat moet voldoen en wie zo’n certificaat mag opmaken.

De Belgische overheid heeft er dan ook nog eens voor gekozen om dit regionaal in te richten waardoor er verschillende energiedeskundigen zijn voor Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. En Vlaanderen heeft beslist om het heel eenvoudig te houden. Verschillende energiedeskundigen voor publieke gebouwen, bestaande woningen, energieadvies, nieuwbouw en binnenkort komen daar nog commerciële gebouwen bij. We zijn in België, net als met ons aantal ministers, kampioenen van Europa; meer dan een dozijn soorten energiedeskundigen die allemaal met dezelfde materie bezig zijn.

Ik zal u de lijst besparen maar veruit het grootste deel van de markt wordt ingenomen door energiedeskundigen type A die energieprestatiecertificaten mogen opmaken voor residentiële woningen (meer dan 100.000 per jaar).

De concurrentie is groot en dat is ten goede gekomen van de klant. Energiedeskundigen willen zich onderscheiden door alsmaar goedkoper te werken (de prijzen zijn gemiddeld met bijna 50% gedaald sinds de start in 2009). Andere energiedeskundigen onderscheiden zich door een betere kwaliteit te leveren. Deze kunt u herkennen doordat ze aandringen op bewijsstukken van die zaken die visueel niet kunnen vastgesteld worden (isolatie, verbouwjaar, rendement verwarmingsinstallatie, e.a.). Ze doen meer opzoekingen dan wettelijk verplicht. Dit resulteert in een correcter EPC met een lagere energiescore.

Sommige klanten stellen geen belang in de energiescore (‘Het huis is toch al verkocht…’) en die raad ik aan om te gaan voor de goedkoopste. En ik raad de site met de link in de titel aan voor diegene die zoeken naar het beste van twee werelden: een lage prijs voor een kwalitatief hoog EPC.

http://www.epcnodig.com