Topic Magazine
Image default
Dienstverlening

Langgatboren

Langgatboren

Langgatboren, wat is dat eigenlijk? Het is het onderwerp van mijn college van vandaag. Langgatboren is eenvoudigweg – de naam zegt eigenlijk alles al – het boren van zeer diepe gaten. Die gaten kunnen wel 1000 millimeter diep zijn. Langgatboren, dat ook wel diepgatboren wordt genoemd, is de beste oplossing voor het boren van dergelijke diepe gaten. Het langgatboren kent vele toepassingen, ik zal er hieronder een paar voor jullie opsommen:

 • In de matrijzenbouw: op dit gebied moet je bijvoorbeeld denken aan langgatboren voor verwarmingspatronen en aan het boren van diepe gaten voor bijvoorbeeld koel- en smeerkanalen.
 • Je kunt ook denken aan hydraulisch langgatboren, bijvoorbeeld voor het creëren van cilindermantels of de interne koeling van cilindermantels, of bijvoorbeeld voor het creëren van doorvoergaten voor elektronica of perslucht.
 • Ook in de machinebouw wordt langgatboren toegepast. Ook hier gaat het onder andere om het aanleggen van doorvoergaten of doorvoerkanalen voor elektronica en andere kabels, maar ook om gaten die gewichtsbesparing kunnen opleveren. In feite is de machinebouw de sector waarin langgatboren het meest wordt gebruikt en dan met name op staal, aluminium en RVS. Daarnaast is het boren op deze manier ook zeer geschikt voor meer exotische materialen als Titaan, Duplex en Inconel.

Laten langgatboren door GB Metaal & Kunststoffen

Waar het langgatboren betreft beschikken ze bij GB Metaal & Kunststoffen over een zeer bijzondere techniek. Ik ken dit bedrijf heel goed omdat een neef van mij er werkzaam is. Die neef woont in Almelo en heel toevallig is GB Metaal & Kunststoffen daar ook gevestigd. Hij is een heel handige en technische jongen en hij is altijd dol geweest op het werken met dit soort machines, waaronder de langgatboor. Langgatboren is, zo zou je kunnen zeggen, zijn lust en zijn leven. Nou ja, misschien overdreef ik hier een beetje. In ieder geval, tijdens verjaardagen kan hij je er altijd in geuren en kleuren over vertellen, maar omdat het vaak een nogal technisch verhaal betreft, sla ik de meeste informatie niet op en de rest vergeet ik. Maar toen ik van hogerhand – de heren en dames van de directie, jullie kennen ze wel – te horen kreeg dat ik jullie vandaag iets mocht vertellen over langgatboren (waarom is me volledig onduidelijk), dacht ik, laat ik mijn neef uit Almelo maar weer eens contacteren, die weet er vast van alles vanaf, van dat langgatboren. Maar goed, ik dwaal af, ik zou het eigenlijk over die bijzondere techniek hebben. Maar ja, mijn uitstap was wel terecht, want zonder de uitleg van mijn neef had ik niets over die techniek geweten. We hebben het hier over het zogenaamde éénlippenboren, afgekort ook wel ELB genoemd. Met deze techniek kunnen de mensen van GB Metaal & Kunststof producten met een uiterste precisie en snelheid voorzien van diepe gaten met diameters van 3,2 tot 22 millimeter. Zoals ik eerder al had aangegeven kunnen deze gaten een diepte bereiken van maar liefst 1000 millimeter, of wel, in lekentaal: een meter.

Over GB Metaal & Kunststoffen

Maar bij het mooie Almelose bedrijf GB Metaal & Kunststoffen doen ze natuurlijk veel meer dan langgatboren. Hun naam geeft het al aan: ze zijn gespecialiseerd in metaalbewerking en kunststofbewerking. Ze zijn daarbij werkzaam in de volgende sectoren:

 • automotive
 • landbouwmechanisatie
 • procestechnologie
 • machine- en apparatenbouw
 • oldtimers
 • bouw en infrastructuur
 • verlichtingsindustrie
 • kunst en specials
 • overig, dat wil zeggen dat ze ook klanten helpen die een speciale wens hebben – bijvoorbeeld voor een bepaald meubel – en die verlangen naar maatwerk. GB kan dit leveren!

Toen mijn neef dit hele rijtje zo uit zijn hoofd opratelde, werd ik in de eerste plaats getriggerd door de zinsnede ‘Kunst en Specials’. Ik floepte er gekscherend uit of mijn neef misschien ook kunstenaar was. Hij ging daar heel serieus op in. Hij zei dat mensen soms op zoek zijn naar een speciaal ornament, bijvoorbeeld voor in de tuin, maar het kan ook voor de woonkamer zijn of voor de badkamer. Bij GB zijn ze in staat om een dergelijk kunstzinnig product te maken. Denk bijvoorbeeld aan een sierlijke, metalen fonteininstallatie voor in de tuin. Als je daar naar op zoek bent, dan kun je het beste een professional in de hand nemen, zeker als je iets unieks wilt hebben of misschien je eigen ontwerp verwezenlijkt wil zien. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken.

 • Een kunstzinnige decoratie voor op het kantoor. Dat geeft je kantoorpand meteen een unieke uitstraling die een goede sier zal maken op alle bezoekers!
 • Een authentiek relatiegeschenk voor een jubilaris. Voor als je iemand echt een keer verrassen met iets moois. Geef hem eens een kunstobject van metaal. Ik zou het wel weten!
 • Of wat dacht je van een schitterende bokaal als prijs voor een bepaalde competitie, of dit nu een sportcompetitie is of iets anders, dat maakt niet uit.
 • Ook zijn er allerhande designobjecten te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan een mooi wijnrek of een sierlijke fruitschaal. Ook is het mogelijk om stoelen en krukjes te vervaardigen of allerhande vazen en bekers. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het van metaal en kunststof laten maken door de handige jongens van GB Metaal & Kunststoffen die bovendien een kunstenaar in hun midden hebben die het creatieve brein is achter dit soort projecten, ook voor dieptrekken!
http://www.gb.nu/pagina/71/Langgatboren.html