Topic Magazine
Image default
Woning en Tuin

Plaids

Plaids voor alle interieurs

Wie heeft er niet eentje in huis rondzwerven? In ieder huishouden zijn er wel plaids aanwezig. Ze zijn natuurlijk erg handig: iedereen heeft het wel een keertje koud en dan is het fijn als er wat plaids in de buurt zijn. Maar in de hedendaagse interieurs zijn plaids ook belangrijk: ze staan gezellig, soms wat nonchalant, en ze geven een bepaalde sfeer aan een ruimte. Om letterlijk en figuurlijk warmte te creëren kun je ze erg goed gebruiken. Deze dekens zijn handig in verschillende ruimtes in en om het huis. Hierbij wat voorbeelden van situaties waarin je ze kunt gebruiken:

  • In de woonkamer is het altijd handig om een deken te hebben liggen. Ten eerste geeft het een huiselijke sfeer en daarnaast is het natuurlijk vaak het geval dat je op de bank zit met een boek, of misschien voor de televisie, en je het wat koud krijgt. Een paar lekkere warme plaids in de centrale ruimte van je huis zijn dus absoluut een pré.
  • In de studeerkamer. Veel studeerkamers worden geassocieerd met vervelende dingen doen, en zijn daardoor niet vaak favoriet in het huis. Met een sprei in deze kamer wordt de soms kille sfeer al heel wat minder. Een deken op je schoot en alle vervelende administratieve werkzaamheden worden heel wat leuker.
  • In het tuinhuisje is het ook een goed idee om wat plaids neer te leggen. Op warme zomeravonden zitten veel mensen graag tot zo laat mogelijk in de tuin. Op een gegeven moment koelt het echter wat af, en dan is het fijn om wat plaids om te kunnen slaan, naar wat kaarsjes of een goed brandende vuur korf te turen, en met een glas wijn de genoegens van het leven te bespreken. Wat knusse dekens doen wonderen!
  • In de slaapkamer mag een multifunctionele plaid ook niet ontbreken: natuurlijk heb je er genoeg dekens liggen, maar een extra deken is erg geschikt om over het beddengoed heen te leggen: het ziet er leuk uit en geeft dat beetje extra warmte.
  • Ook in de babykamer is het een goed idee om een aantal gepaste plaids neer te leggen. Denk aan de momenten dat je er middenin de nacht uit moet om bij de baby te gaan kijken, die niet ophoudt met huilen. Je pakt het warme huilende bundeltje op, gaat in een fijne stoel zitten en wiegt de kleine heen en weer totdat hij gekalmeerd is. Op zulke momenten kan een warme knusse plaid niet ontbreken: je koelt dan niet te veel af zodat je na een poosje weer warm je eigen bed in kan duiken.

Een plaid is dus multifunctioneel inzetbaar en daarom erg fijn om in huis te hebben.

De dessins van plaids

Een groot deel van de charme van een leuke plaid is dat hij een mooi patroon en een mooie kleur heeft. Het is erg fijn wanneer plaids goed bij de rest van je interieur passen, dat ze kleuren bij je meubels en gordijnen. Bij een luxe interieur hoort geen dekentje van fleece, maar bijvoorbeeld een mooie schapenvacht. Ook als je niet van dierenhuiden houdt kun je natuurlijk een plaid van kunstbont aanschaffen, of mooie gevoerde linnen plaids die je ook goed warm houden en wellicht heel mooi passen bij je nieuwe bank. Een gequilte plaid kan ook erg mooi zijn, het geeft een heel erg persoonlijke sfeer aan een ruimte: en toch hoeft het absoluut niet ouderwets over te komen. Zelf plaids maken kan natuurlijk ook erg goed, het is niet al te moeilijk: zoek een mooie stof uit, knip de stof op maat, en werk de randen af met de naaimachine. Als je een stof hebt uitgezocht die niet erg warm is kun je het beste een gevoerde plaid maken door wattenstof binnenin de plaids te naaien.

Ervaringen met plaids

Een goede vriendin van me vertelde laatst dat zij het gebruiken van plaids van Rivington helemaal had herontdekt. Overal door haar huis lagen mooie plaids die perfect bij de inrichting van de kamers pasten. Ze was vooral erg content met de twee plaids die ik zag liggen in de woonkamer: ze waren gemaakt van een erg fijn soort linnen, in bordeauxrood – dat paste precies bij haar gordijnen – en ze waren lekker warm omdat ze waren gevoerd met een soort wattenstof. Ze had deze twee plaids speciaal laten maken voor de woonkamer omdat ze het erg vaak koud had en het fijn vond om op elk moment van de dag een deken te kunnen omslaan. Op deze manier hoefde ze de dekens niet weg te ruimen: ze waren naast functioneel ook nog eens een toevoeging aan de kamer.  Deze vriendin leidde me rond door haar heringerichte woning en het viel mij op dat er in elke kamer wel een mooie plaid te vinden was. De deken die in de babykamer over een luie stoel geslagen was vond ik ook erg mooi: lichtbruin met lichtgroen, een soort pastelachtige tint groen, met allerlei dierenfiguren erop. Er waren olifantjes, katten, vlinders: het was een echte kinderdeken aan de ene kant, maar de kleurtinten waren zo subtiel dat de deken in iedere kamer van een volwassene ook had kunnen liggen. De vriendin vertelde me dat ze deze deken heerlijk vond: als ze ’s avonds laat de baby haar flesje gaf, dan sloeg ze de plaid knus om hen allebei heen en voelden ze zich even de enige twee mensen op aarde.

http://www.rivingtoninteriors.com/nl/plaids.html