Topic Magazine
Image default
Financieel

Hoeveel bedraagt de huurwaarborg?

Een huurwaarborg is een beveiliging voor de verhuurder. De waarborgsom wordt gebruikt om eventuele schade aan de woning te betalen. Welk bedrag dat is verschilt per woning.

De hoogte van die waarborg hangt af van verschillende factoren, zoals:

-De leeftijd van de huurder

-Hoeveel inkomsten hij heeft (bijvoorbeeld als student)

-Hoeveel leningen hij heeft

-Of er ook nog andere zaken zijn die hij moet betalen (bijvoorbeeld alimentatie)

Om deze gegevens mag de verhuurder ook vragen. Het is aan jou om te beslissen of je deze gegevens wilt prijsgeven of dat je nog even verder zoekt naar een andere woning.

Waarom moet ik een huurwaarborg betalen?

Om te voorkomen dat je ineens geld tekort komt als je bijvoorbeeld door een arbeidsongeschiktheid niet meer kunt werken, vragen verhuurders aan bepaalde groepen mensen een huurwaarborg te betalen. Dit is vaak bij studenten, maar ook bij senioren en mensen die nog geen werk hebben gevonden of alleen in het weekend werken. Over het algemeen is het een standaardprocedure bij huurwoningen in de vrije sector.

Skip Deposit biedt een alternatief voor de klassieke huurwaarborg. 

Is het legaal om een huurwaarborg te vragen?

Ja, het is legaal om een huurwaarborg te vragen. Er zijn echter wel een aantal regels waar je rekening mee moet houden. De wetgeving rondom huurwaarborgen is niet altijd even duidelijk. In principe mag de verhuurder een huurwaarborg vragen, maar wanneer die te hoog wordt, kan de huurder zich hiertegen verzetten. Hoeveel de huurwaarborg van een woning is, verschilt per situatie.

Wanneer krijg je de huurwaarborg terug?

De verhuurder zal bovenop het te betalen huurbedrag ook een waarborgsom vragen die jij terug zult krijgen na beëindiging van jouw verhuurperiode, mits alles goed is afgerond en alle schade hersteld is (inclusief eventuele reparaties).

Als je schade veroorzaakt, krijg je de huurwaarborg mogelijk niet, of niet volledig terugbetaald. De huurwaarborg wordt dan gebruikt om (een deel van) de schade te vergoeden. Het is tegenwoordig ook een manier van huisjesmelkers om nog meer geld aan hun woning te verdienen, door aan te geven dat je de woning bijvoorbeeld vies achter hebt gelaten na je verhuizing. Let dus altijd goed op! Wil je er zeker van zijn dat je de borg terug krijgt, maak dan foto’s en video’s voordat je erin verhuist en nadat je bent vertrokken zodat je kunt aantonen dat het er goed uitziet en je hetzelfde hebt achtergelaten als dat toen jij erin trok. Met een vriendelijke verhuurder is het soms mogelijk om de borg te gebruiken als de laatste maand huur, maak hierover afspraken met je verhuurder.