Topic Magazine
Image default
Auto

Autorijden, het is een kunst

Op je 17e verjaardag begin je er al naar uit te kijken: leren rijden. De eerste stap is natuurlijk je theoretisch rijbewijs halen. Na een paar keer de boek met verkeersregels uitlezen, enkele uurtjes studeren en verschillende online testen invullen ben je klaar om naar het examencentrum te gaan. Heel blij kom je weer buiten als je geslaagd bent, al is dit bij sommige mensen echter in meerdere pogingen. Dan kan het echte werk beginnen.

De eerste keer met je vader, moeder of rijinstructeur in de auto zitten is best spannend. Op een pleintje of een afgelegen straat mag je je eerste kilometers afleggen, bij voorkeur tegen 30km per uur. Je leert starten, best moeilijk in het begin, remmen, schakelen en gewoon rijden. Zo mag je wat rondrijden en na een paar lessen mag je op de échte straat. Dat is opnieuw een spannend moment, iedereen is op die moment wel een beetje bang tegen een andere auto of rechtstreeks tegen de dichtstbijzijnde boom te botsen. Die angsten zijn (gelukkig) bij de meeste mensen ongegrond. En zo kan je dus al lekker rondrijden.

Dan begint een nieuwe uitdaging: parkeren. Aah de gruwel. Eerst mag je je poging wagen tussen paaltjes.  Terwijl je rustig vooruit beweegt en probeert de goede bocht te maken, staat je vader als een gek naast je “Oh nee, remmen! Nu draaien! Feller draaien!!”. En dat was dan nog maar voor een rechte parkeerplaats, voor je examen moet je achteruit kunnen inparkeren. En achteruit inparkeren, sommige mensen hebben er aanleg voor, maar het grootste deel van de mensen niet… Uren en uren proberen en opnieuw proberen, zo leer je het. En als het dan nog niet lukt kan je nog altijd overwegen een camos achteruitrijcamera te kopen, of je vader kan die voor je kopen als hij zijn auto nog ooit heel wilt terugzien. Al kan soms ook de beste achteruitrijcamera geen hulp bieden…

https://www.vanzwitserland.nl