Topic Magazine
Image default
Dienstverlening

De voordelen van MCT Olie

MCT olie komt steeds vaker ter sprake als je het hebt over olie om in te bakken en te braden. Maar ook bijvoorbeeld om te gebruiken in smoothies of als dressing over een salade. Mensen die het ketogeen-dieet volgen zullen ook regelmatig MCT olie tegenkomen in recepten. Wat is deze multifunctionele olie eigenlijk en waarom is het zo populair aan het worden?

MCT olie is vloeibare kokosolie

Van gewone kokosolie weten we dat het normaal gesproken een harde substantie is. Maar MCT olie heeft de eigenschap dat het vloeibaar is als je het op gewone kamertemperatuur bewaart. Daardoor is het niet alleen gemakkelijk in gebruik. Je kunt het zowel warm als koud gebruiken omdat je het zelf niet hoeft te verwarmen om het in je eten te kunnen verwerken. De afkorting MCT staat voor Medium Chain Triglycerides en dat heeft weer te maken met de keten van vetzuren. MCT valt dus onder de keten van middellange vetzuren en daardoor profiteer je van de directe energie die je lichaam opneemt als je MCT Olie eet.

Waarom MCT olie in plaats van gewone plantaardige olie?

Als je MCT olie gebruikt in plaats van gewone olie kun je van een paar zaken profiteren. MCT olie heeft bijvoorbeeld een gunstige invloed op het afvallen. Dit komt mede doordat het bijdraagt aan een gezonde darmflora. Als je deze olie dus door je eten verwerkt kun je sneller gewicht verliezen. Daarnaast krijg je directe energie van MCT olie. Dat is dan weer goed voor je hersenen. Vergeleken met normale voeding, zoals vetten uit vis, duurt het enkele uren voordat je de energie opgenomen hebt. De opnametijd van de MCT olie is aanzienlijk korter. Dit kan prettig zijn als je direct na het eten bijvoorbeeld een sportprestatie wilt leveren.

Hoe gebruik je MCT olie?

Je kunt MCT olie in verschillende vormen krijgen. Ten eerste natuurlijk in vloerbare vorm. Dat is ideaal om mee te bakken en te braden. Let er wel op dat je er niet mee kunt frituren, want de olie kan niet zo heet gemaakt worden dat het in een frituurpan kan. Maar om je vlees, vis of groenten te roerbakken, is het heel gemakkelijk. Een andere vorm die je kunt kiezen is ook vloeibaar, maar dan meer bedoeld als voedingssupplement. Hier is dan bijvoorbeeld een vanillesmaakje aan toegevoegd. Deze vloeibare vorm kies je als je het echt wilt gebruiken als extra energie voordat je gaat sporten, of als je bewust aan het afvallen bent. Op deze manier weet je precies hoeveel MCT olie je op een dag binnenkrijgt om je doel te bereiken. Een andere manier om deze hoeveelheid precies te meten is met de olie in softgels.

Kies je favoriete smoothie en verwerk er MCT olie in

Wat je reden ook is om te kiezen voor MCT olie, je kunt het in ieder geval gemakkelijk in een recept verwerken. De olie is geur- en smaakloos van zichzelf. Dus profiteer je wel van de natuurlijke werking van de olie, maar je merkt er eigenlijk niets van dat het in je eten zit. Kies dus je favoriete smoothie of roerbakgerecht en voeg wat MCT olie toe, voor net dat beetje extra.