Topic Magazine
Image default
Dienstverlening

Leiderschapskwaliteiten

Vandaag de dag moeten leiders beschikken over eigenschappen die helpen bij het motiveren en begeleiden van anderen in nieuwe situaties. De leiders van morgen moeten hun blik op de toekomst hebben en anderen kunnen overtuigen dat hun visie de juiste weg is. Om dit te doen moeten ze beschikken over de volgende karaktereigenschappen:

  • Veel energie. Lange dagen en regelmatige reizen horen meestal bij een leiderschapspositie, vooral wanneer het bedrijf groeit. Alert en gefocust blijven zijn twee van de grootste obstakels die een leider moet overwinnen.

  • Intuïtie. De snelle veranderingen in de wereld en de grote hoeveelheid informatie die je op een dag binnenkrijgt zorgen ervoor dat je nooit alles kunt weten. In andere woorden, onderbouwing en logica zijn niet in alle situaties genoeg. Steeds meer leiders leren hoe belangrijk hun intuïtie is en hoe ze hun “onderbuikgevoel” moeten vertrouwen bij het maken van beslissingen.

  • Volwassenheid. Bij een goed leider moeten persoonlijke macht en erkenning ondergeschikt zijn aan de ontwikkeling van het personeel. In andere woorden, een volwassen leider weet dat je meer bereikt door anderen kracht te geven dan door over ze te regeren.

  • Teamgevoel. Zakenleiders leggen vandaag de dag veel nadruk op teamwork. In plaats van een ouder/kind relatie te hebben met hun personeel, onderhoudt een goed leider een relatie tussen twee volwassenen, wat leidt tot een goede band met het team.

  • Empathie. “In andermans schoenen kunnen staan” is vandaag de dag een van de hoofdeigenschappen waar een leider over moet beschikken. Zonder empathie kun je geen vertrouwen opbouwen. En zonder vertrouwen kun je nooit het beste halen uit jouw personeel.

  • Charisma. Mensen zien een leider vaak als een indrukwekkend figuur. Charisma speelt een grote rol bij dit beeld. Leiders met charisma kunnen sterke emoties losmaken bij hun personeel wanneer ze hun visie uitleggen op een boeiende en bindende manier. Met deze visie kunnen leiders het personeel motiveren om toekomstige mijlpalen te behalen door deze mijlpaal te verbinden aan mooie persoonlijke beloningen en waardering.

Omstandigheden en volharding zijn belangrijke onderdelen van het persoonlijke ontwikkelproces van een leider. Dus wanneer je een leider wilt worden, werk dan aan de aspecten van jouw persoonlijkheid waarvan je denkt dat ze niet voldoende zijn. Wanneer je bijvoorbeeld alle fundamentele eigenschappen hebt, maar jezelf niet echt een mensenmens vindt, probeer dan cursussen te volgen of boeken te lezen over empathie. Aan de andere kant, wanneer je makkelijk met mensen om kunt gaan, maar moeite hebt met het maken van logische keuzes, probeer dan te leren om meer geharder te worden en ontwikkel meer psychologische weerstand. Onthoudt dat iedereen alles kan bereiken waar ze hun zinnen op zetten. 

IvPP – Persoonlijke ontwikkeling

 

 

http://www.ivpp.nl/leiderschap/training