Topic Magazine
Image default
Geschenken

Aan welke hand moet een verlovingsring?

Je hebt eindelijk de sprong gewaagd en een aanzoek gedaan. Nadat je een verlovingsring kocht plande je een romantische avond om eindelijk de grote vraag te stellen. En gelukkig zei ze ‘ja’! Tijdens het aanzoek twijfelen heel wat mannen en vrouwen over de correcte hand en vinger om een verlovingsring te dragen. Wij verklappen het antwoord…

Verlovingsring aan de linkerhand

Doorgaans wordt deze ring aan de linkse hand gedragen. Dat is een traditie die ontstond bij de oude Grieken. Zij waren een van de eerste volkeren die verlovingsringen droegen en steevast voor hun linkse hand kozen, omdat die het dichts bij het hart zat. Deze plek heeft dus een romantische betekenis.

Verlovingsring aan de ringvinger

De oude Grieken geloofden zelfs dat er vanuit de linkse ringvinger een ader liep naar het hart – de  “Vena Amoris“. Er is dus een directe verbinding met het hart, de plaats van alle gevoelens van je liefde voor elkaar. Mooi, toch? 

Verschillen tussen landen

Belangrijk om te weten is dat men niet overal de verlovingsring aan de ringervinger van de linkerhand draagt. Er zijn verschillen van land tot land. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Zwitserland kiest men voor de rechterhand. Dat geldt ook in Kroatië, Portugal en Spanje.

Wat na de trouw?

Meestal verhuist de verlovingsring van hand na het huwelijk. De bruid draagt dan haar trouwring aan de linkerhand, en haar verlovingsring aan de rechterhand. Dat is een persoonlijke keuze. Je mag dus ook een andere vinger kiezen, of beide ringen op dezelfde vinger dragen (dat is erg mooi wanneer beide ontwerpen in dezelfde stijl zijn).