Topic Magazine
Image default
Kinderen

Tips om de motorische ontwikkeling van je baby te bevorderen

In het eerste jaar van het leven van je pasgeboren kind zal je kind een grote ontwikkeling tegemoet gaan. Dit heeft ook te maken met ontwikkeling op motorisch gebied. Hoe snel een kind iets oppakt verschilt per kind, maar kan je als ouder wel bevorderen. Het is belangrijk om dit rustig te stimuleren en niet te veel te sturen op ontwikkeling. Een kind moet dit als nog zelf doorlopen, en moet echt klaar zijn voor de volgende stap. De vraag is dus wat kan je als ouder doen om je baby te stimuleren om iets nieuws op te pakken. In dit artikel worden verschillende tips gegeven die je als ouder zou kunnen gebruiken.

Veiligheid

Ten eerste staat de veiligheid van je baby natuurlijk voorop. Dit houdt in dat je moet zorgen voor voldoende veiligheid in de omgeving waar je kind zich gaat ontwikkelen. Dit kan inhouden dat de vloer bijvoorbeeld van een zachte ondergrond moet zijn, of een ondergrond moet zijn die niet al te glad is. Een kind gaan verschillende dingen proberen, en er zal ook wel is iets misgaan waardoor het wel zo fijn is dat je kind zich niet bezeert. Daarbij komt ook kijken dat als iets pijn doet je kind deze ontwikkeling wilt gaan vermijden.

Aanmoedigen

Aanmoedigen houdt in dat je als ouder je kind moet toejuichen als er iets goed gaat of wordt geprobeerd. Door dit doen zal je kind de actie willen herhalen, en wordt de kans groter dat je kind de bepaalde opdracht onder de knie krijgt. Toejuichen kan door te roepen, maar kan ook door lichamelijke uitingen, zoals klappen.

Comfortabele kleding

Om de ontwikkeling niet in de weg te zitten moet je goed kijken naar welke kleding en schoeisel je voor je kind aanschaft. Veel ouders kopen kleding op de groei, niks mis mee op zich, maar als de kleding echt te groot is dan kan dit de bewegingsvrijheid in de weg zitten. Dit geldt ook voor schoeisel. Op een gegeven moment zijn babyslofjes of babyschoentjes goed om aan te schaffen, maar het is wel belangrijk dat deze schoeisels de juiste bescherming en flexibiliteit geven. Babyschoentjes kopen kan een lastige taak zijn, daarom is het altijd handig om naar een winkel te gaan waar mensen zijn die precies weten wat goede schoenen zijn voor jouw kind. Als je schoentjes, slofjes of andere schoeisel wilt kopen online, dan is het een aanrader om op de Shoesme webshop te kijken. Dit is een aanbieder die een groot aanbod heeft in kinderschoenen en babyschoenen van goede kwaliteit.

Spullen op bepaalde plekken leggen

Een kind wil graag spelen met speelgoed, en zal op een gegeven moment zelf het speelgoed willen pakken. Door het speelgoed op plekken te leggen waar je kind een bepaalde actie voor moet doen bevorder je ook het bewegen. Dit kan inhouden dat je bijvoorbeeld speelgoed op de bank legt waar je kind voor moet gaan staan om op te pakken. Ook is het handig om te stimuleren om linker en rechter ledematen te laten gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je kind niet een voorkeur heeft, en dat elke spier zich ongeveer even snel ontwikkeld. Een simpele truc is bijvoorbeeld de lepel of iets links of rechts op de tafel leggen, zodat je kind die met de rechter of linker hand moet pakken.

Gerelateerde artikelen

Ook online laat je originele geboortekaartjes ontwerpen

Kralentafel voor uw kind