Topic Magazine
Image default
Woning en Tuin

Verwarmen met een accumulatiekachel

Je overweegt om een accumulatiekachel te kopen? Dat is een goed idee want accumulatieverwarming heeft heel wat troeven.

Wat is een accumulatiekachel?

Een accumulatiekachel is een kachel die warmte accumuleert (vasthoudt) in een grote thermische massa. Deze massa houdt de warmte vast en geeft die langzaam aan af aan de ruimte. Je geniet dus erg lang van de warme straling. Goed om te weten; deze kachels  worden ook weleens massakachels genoemd. 

Elektrische accumulatiekachels

Er zijn verschillende brandstoffen voor accumulatiekachels. Sommige modellen werken op hout, andere op pellets. Tegenwoordig zijn elektrische accumulatiekachels aan een opmars bezig. Die werken kostenbesparend. Ze bouwen een warmtebuffer op op momenten dat de elektriciteitskosten goedkoop zijn, om die nadien af te geven. Hierdoor zijn ze een interessante optie voor het nieuwe capaciteitstarief. Ook in combinatie met zonnepanelen zijn deze elektrische accumulatiekachels het overwegen waard.

Hoeveel kost een elektrische accumulatiekachel?

Prijzen varieren tussen de 800 en 1800 euro. Dat is een groot verschil. Maar er zijn dan ook verschillende toestellen op de markt. Vooral het vermogen heeft een invloed op de kostprijs van de accumulatiekachel. 

Het is dus niet voordelig om een extra grote accumulatiekachel te installeren. Je kan besparen door het juiste vermogen te berekenen. Hiervoor heeft Dimplex een handige tool ontwikkeld. 

Aandachtspunten

  • Accumulatiekachels zijn vooral geschikt voor goed geisoleerde ruimtes
  • Denk vooruit. Ben je morgen de hele dag weg, dan moet je de kachel niet opladen
  • Koppel de kachel aan een weersafhankelijke regeling voor meer comfort