Topic Magazine
Image default
Zorg

Defibrillatoren voor sportclubs kunnen levens redden

Iedereen kan levens redden met een defibrillator


Herinner je je laatste EHBO-cursus nog? U hebt daar waarschijnlijk geleerd wat een defibrillator is, wat hij kan doen en hoe u hem moet gebruiken.
Zo niet, dan is dat niet erg, omdat het apparaat voor zichzelf spreekt.

Openbare defibrillatoren zijn te vinden waar veel mens bij één komen. Je vindt ze bijvoorbeeld op treinstations in grotere steden, op luchthavens, in supermarkten of zwembaden. U kunt ze snel identificeren en vinden met behulp van het groene bord waarop een wit hart en een wit kruis zijn afgebeeld.

In geval van nood kan iedereen met een aed snel hulp bieden, ook mensen die het medische toestel nooit eerder gebruikt hebben.
De AED leidt de leek stap voor stap door de reanimatie en kan indien nodig gerichte stroomstoten leveren.  Het moet in een noodgeval zo snel mogelijk worden gebruikt om neurologische schade uit te sluiten.

Redding in noodgevallen in een sportclub


Het is uiterst belangrijk om defibrillatoren voor iedereen toegankelijk te maken, vooral op plekken waar veel mensen bij elkaar komen.


Sport is gezond voor ons hart. Bij een verkeerde belasting of eerdere hartaandoeningen kan echter en hartstilstand optreden.
Een publiek toegankelijke defibrillator die direct ter plaatse is, wordt hier ten zeerste aanbevolen.