Topic Magazine
Image default
Architectuur

Je weet eigenlijk niet echt iets van liefde

Het doet er niet toe wie je bent. Je zou een zielenknijper kunnen zijn en tientallen boeken geschreven hebben over romantische relaties, maar er is veel kans dat je geen zier verstaat van waar het in de liefde om gaat. Ik zeg je dat omdat ik een van die psychologen was die onlangs de liefdescode heb open gebroken. Wel laat het me je even uitleggen hoe dat werkt.

Het liefdesgevoel wordt ontwikkeld door een biologisch systeem in jouw lichaam, net zoals het  systeem dat er voor zorgt dat je ernaar verlangt. Maar het systeem van de liefde is anders. Het wordt geleid door de hormonen en neurotransmitters die ervoor zorgen dat je over een bepaald iemand gaat nadenken en verlangt om bij hem te zijn. Je denkt zoveel aan hem, dat je op een bepaald moment denkt dat hij de enige ware is. OK?

Als jouw jongen je zegt dat hij met een andere vrouw gaat uit eten, en ze is enkel maar een vriendin, maar jij kan er niet bij zijn omdat zij niet een van jouw vriendinnen is, dan is jouw jongen niet verliefd op jou, want hij denkt niet aan jou. Hij denkt aan die andere vrouw. Dat is het nu net wat zo gek is in de liefde – het gaat allemaal om diegene waar je zo graag wil bij zijn.

Maar wat hier nu ook zo gek aan is, is dat dat gevoelens van waanzinnig verliefd zijn binnen de 30 maanden verdwijnt. Dat is het net wat dan het gevoel geeft dat de verliefdheid uit is of dat je in bed ontwaakt met een vreemde naast jou. Maar dat gebeurt enkel maar als je niet in de tweede fase van de verliefdheid terecht komt.

Dat is dan wanneer je een goed gevoel krijgt door enkel maar je partner te zien. Drie jaar of dertig jaar samen onderweg, het maakt niet uit, zij is nog altijd de ene ware. Dat is omdat neurotransmitters en hormonen in jouw hersenen worden afgevuurd en jou dat goed gevoel geven door enkel maar bij jouw partner te zijn. Je denkt helemaal niet voortdurend meer aan haar zoals je deed toen je waanzinnig verliefd was. Het doet je gewoon goed haar te zien en het doet je nog iets als je haar een tuiltje bloemen koopt.

Wilt u meer te weten komen over dit onderwerp? Bezoek dan eens de website van depsycholoog.nl. Hier vindt u onderwerpen met betrekking tot de psychologie. Verder kunt u een psycholoog in Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht of Amsterdam boeken.