Topic Magazine
Image default
Dieren

Help, mijn hond trekt aan de lijn

Honden doen niets liever dan een flinke wandeling maken. Helaas trekken sommige dieren voortdurend aan de lijn. Bestaat er hiervoor een oplossing? Ja hoor! Wij delen een paar tips.

Waarom trekt een hond aan de lijn?

Er zijn verschillende potentiële verklaringen voor honden die aan de leiband trekken tijdens het wandelen:

  1. Opwinding: Honden willen graag een nieuwe omgeving verkennen. In hun enthusiasme trekken ze aan de lijn.
  2. Andere honden: Honden zijn sociale dieren. Ze gaan graag naar andere dieren om te snuffelen of te spelen. 
  3. Prikkels: Ook andere prikkels, zoals een stukje eten of een eekhoorn, kunnen ervoor zorgen dat een hond gaat trekken. 
  4. Onbewuste beloning. Als je hond in het verleden beloond werd voor het trekken, bv. door sneller ergens naartoe te gaan, kan hij dit gedrag blijven herhalen.
  5. Te weinig beweging: Een gebrek aan beweging zorgt voor een teveel aan energie, waardoor honden meer geneigd zijn om te trekken.
  6. Pijn: In sommige gevallen hebben honden pijn, waardoor ze meer gaan trekken om te ontsnappen aan de onaangename situatie.

Wat kun je doen?

Trekken aan de leiband is niet leuk – zowel voor jezelf als je hond. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om dit probleem te voorkomen.

Eerst en vooral zorg je ervoor dat je viervoeter voldoende beweging krijgt, zodat hij zijn energie kwijt kan.

Daarnaast moet je je hond trainen. Leer hem om netjes aan de lijn te lopen. Er zijn allerlei trainingsmethoden om hiervoor te gebruiken, zoals de clickermethode. Lukt deze training niet zelf? Ga dan naar een hondenschool of schakel een gedragstherapeut voor honden in (meer info).

Het is belangrijk om consistent te blijven. Het kan even duren voordat je hond het gewenste gedrag heeft aangeleerd. Geef het dus niet te snel op. 

Extra tips

  • Gebruik een halsband of borsttuig dat goed past en comfortabel zit.
  • Vermijd prikkels. Als je hond naar andere honden toegaat, zoek dan een wandelroute met minder confrontaties.
  • Beloon je hond wanneer hij netjes naast je loopt.