Topic Magazine
Image default
Gezondheid

Is een sauna goed voor de gezondheid?

Hoe vaak per jaar bezoek jij een sauna? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat sauna’s een positief effect kunnen hebben op je gezondheid. Niet alleen op je fysieke gezondheid, maar ook op het mentale deel. Zo biedt een bezoek aan een infraroodcabine ontspanning na een drukke dag op het werk of op je studie. Ontspanning is essentieel om mentaal gezond te blijven; zonder ontspanning is de kans groot dat je tot laat ligt te piekeren op bed. Het piekeren komt voort uit de gevoelens van stress die men ervaart. Piekeren leidt ertoe dat je minder vast en diep slaapt, waardoor je met een vermoeid gevoel aan een nieuwe dag begint. Iets wat je wenst te voorkomen op momenten dat men van je verwacht dat je jezelf langdurig kunt concentreren. Niet alleen de ontspanning die een sauna biedt is een reden om af en toe een sauna te bezoeken. In dit artikel lees je er meer over. 

 

Zweten helpt je lichaam haar afvalstoffen kwijt te raken 

In je lichaam komen gedurende de dag afvalstoffen vrij. Er zijn verschillende manieren waarop het lichaam deze afvoert. Een van de mogelijkheden die het lichaam heeft is zweten. Door een sauna te bezoeken neemt je lichaamstemperatuur toe, gaan de poriën van de huid openstaan en begin je te zweten. Het zweten maakt dat afvalstoffen worden afgevoerd, wat een positief effect heeft op bijvoorbeeld het herstel van een intensieve training. Het verklaart waarom sporters regelmatig naar de sauna van hun sportclub gaan als ze getraind hebben. De kans op spierpijn neemt af. Ook heeft het afvoeren van de afvalstoffen en het verhogen van de lichaamstemperatuur bij een bezoek aan de sauna een positief effect op de weerstand. Je zal minder snel last hebben van een griepje of andere ziektesymptomen. 

 

Reinigen van de huid door te zweten 

Bijkomend voordeel van het hevig zweten tijdens een bezoek aan de sauna is de reiniging van de huid die hierbij plaatsvindt. De huid blijft zo in conditie, zal minder snel gaan schilferen en blijft mooi. Bij het zweten worden de dode huidcellen afgevoerd. 

 

Sauna’s hebben een positief effect op je hart

Wist je dat een bezoek aan de sauna een positief effect kan hebben op je hart? Doordat de temperatuur van het lichaam toeneemt in de sauna, zal je hartslag al snel toenemen. Dit is het gevolg van het verwijden van de bloedvaten. Iets wat altijd gebeurt, wanneer je lichaam het warm heeft. Doordat je hart het bloed op een hoger tempo rond moet pompen neemt de kans op hartfalen af. Vergelijk het met een intensieve training, waarbij je hartslag doorgaans ook hoger ligt dan bij een rustige duurloop of wandeling. Het is voor de conditie van het hart belangrijk beide soorten trainingen af te wisselen. Leuk feitje hierbij: je hersenen raken door het bezoek aan de sauna beter doorbloed. Er komt meer zuurstof bij het brein, wat een positief effect heeft op de werking hiervan. 

 

Ook leuk om te benoemen is het feit, dat het verbruik van calorieën door het lichaam toeneemt in de sauna. Als gevolg hiervan kan een bezoek aan de sauna een positieve bijdrage leveren aan het afvallen.