Topic Magazine
Image default
Tuin en buitenleven

Het kappen van bomen

Nederland is gek op natuur. Toch worden er ieder jaar veel bomen gekapt zelfs door Staatsbosbeheer. Hout is nodig voor het maken van meubels. Zo wordt hout bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van een boomstamtafel. Bomen zijn belangrijk voor de strijd tegen klimaatverandering. Toch is kappen niet altijd slecht voor het milieu, maar hoe wordt dan beslist wat er gekapt wordt.

Kappen door Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert 273.000 ha natuur in Nederland. Zij kijken wat wel en niet gekapt mag worden. Soms kapt Staatsbosbeheer zelf ook bomen. Er zijn verschillende redenen waarom dit gedaan wordt. De eerste reden is dat een bos gevarieerd en toekomst bestendig moet zijn. Als er te veel dezelfde bomen staan dan is dit niet goed voor het ecosysteem. Het kappen van bomen wordt dan gedaan om biodiversiteit te maken. Het kappen van bomen kan ook voorkomen om de veiligheid te waarborgen. Zo kunnen niet gezonde bomen omvallen als ze instabiel raken. Een laatste reden is dat Staatsbosbeheer wilt dat er een duurzame houtproductie ontstaat in Nederland. Zij zorgen dan voor FSC-gecertificeerd hout. Kopers weten dan zeker dat het op duurzame wijze geproduceerd is. Staatsbosbeheer denkt ongeveer 3 procent van de Nederlandse houtmarkt. Verder gaan de opbrengsten van het hout terug het bos in.

Herplantplicht

Om ervoor te zorgen dat er genoeg bos is in Nederland geldt er sinds 2017 de herplantplicht. Dit is een wet die ervoor zorgt dat bedrijven na het kappen van bomen, nieuwe bomen moeten planten. Het bedrijf moet binnen 3 jaar evenveel terug planten dan dat er gekapt is. Voordat er gekapt wordt moet er altijd eerst een kapmelding gedaan worden. De kwaliteit van de herplanting moet dezelfde kwaliteit hebben als de bomen die ervoor stonden. Ook moet er hetzelfde aantal bomen terug geplant worden. Het plan moet altijd voordat er gekapt wordt goedgekeurd worden door de provincie.

https://www.boomstamtafel.be/