Topic Magazine
Image default
Gezondheid

Weerstandsband thuis hebben voor krachttrainingen is de trend in 2022

Hoe effectief is een weerstandsband thuis voor krachttrainingen?

Weerstandsbanden zijn een steunpilaar geworden van trainingsschema’s thuis voor zowel gespierde sportschoolveteranen als nieuwkomers op het gebied van fitnesstraining. De reden? Zij zijn gemakkelijk te gebruiken, uiterst veelzijdig en krachtig efficiënt.

Ongeacht je fitnessniveau is het hebben van een weerstandsband thuis een geweldig apparaat om te gebruiken. Echter, laat u niet misleiden door de eenvoud van weerstandsbanden. Er is een juiste manier om een weerstandband thuis te gebruiken om hun spieropbouwende voordeel te verkrijgen. Laten we enkele tips doornemen.

  • Wat is weerstandband training?

Bij weerstandband thuis training vervangt u omvangrijke trainingsapparatuur door rubberen weerstandsbanden die u uitrekt. De kracht die nodig is om de banden uit te rekken werkt op de spieren, net als bij het gebruik van vrije gewichten of machines.

  • Bouwen weerstandsbanden spieren op?

Absoluut. Uit een studie uit 2019 blijkt zelfs dat trainen met weerstandsbanden een vergelijkbare krachttoename oplevert als met conventionele fitnessapparatuur.

Weerstandsband thuis gebruiken kunnen je spieren net zo effectief versterken als meer traditionele gewichten. In veel opzichten zetten banden meer spanning op je spieren en werken ze langer tijdens bewegingen. het opbouwen van spiermassa’s gebeurt ook door een gezonde voeding schema op na te houden.

  • Voordelen van weerstandsbanden

Weerstandsbanden begonnen als een manier voor verpleeghuisbewoners om kracht op te bouwen. Uiteindelijk werden ze veel meer mainstream omdat mensen de voordelen van training met deze gigantische rubberen banden ontdekten. 

Aanpassingsvermogen. U kunt de training tijdens de training variëren door bewegingen te veranderen om uw spieren op verschillende manieren uit te dagen. En met trainingsbanden kunt u de weerstand verhogen of verlagen door de band te verkorten of te verlengen.

Draagbaarheid. Weerstandsbanden passen gemakkelijk in een reistas, zodat u overal kunt trainen. 

Kosten. Een fatsoenlijke set weerstandsband thuis hebben is niet duur. het kost veel minder dan ander krachttrainingsmateriaal.

  • Zijn de weerstandsbanden goed voor gewichtsverlies?

Werken met weerstandsband thuis bouwt niet alleen spieren op. Het kan ook helpen vet weg te smelten. Een in 2022 gepubliceerde studie toont aan dat training met weerstandsbanden het lichaamsvet bij mensen met overgewicht beter verlaagt dan andere vormen van training, waaronder vrije gewichten en lichaamsgewichtoefeningen. Deze studie heeft ook bewezen dat het trainen met een weestandband thuis effectiever is voor mensen die een gezonde voeding op na houden.

  • Hoe te beginnen met het gebruik van weerstandsbanden

Een weerstandsband thuis varieert van eenvoudige, platte therapiebanden tot platte lusbanden en elastische buizen met verwisselbare handgrepen die ze gebruiksvriendelijker maken.
Kies een set banden met verschillende weerstanden of spanningsniveaus. De banden hebben vaak een kleurcode, waarbij de spanning toeneemt naarmate de bandkleuren donkerder worden. Hierbij is uiteraard ook vereist dat er een gezonde voeding patroon wordt samengesteld.

Hoe meer kracht voor een oefening nodig is, hoe hoger de weerstand van de band moet zijn. Niet alleen de weerstand van de band is belangrijk, maar ook van degene die betrokken is. Je weerstand kan worden opgebouwd door gezonde voeding te nuttigen.
Houd ook rekening met de soorten accessoires die bij de banden worden geleverd, zoals deurbevestigingen of enkelboeien, en stem ze af op de soorten oefeningen die u van plan bent te doen.

  • Andere tips 

Draag schoenen wanneer u weerstandsband thuis of in de gym gebruikt om uitglijden te voorkomen.
Wanneer u een band aan een deur verbindt, geef het een goede ruk alvorens u oefent om ervoor te zorgen het veilig is.
Controleer de banden regelmatig op tekenen van slijtage. Als ze zijn blootgesteld aan veel zon of kou, kunnen ze breken. 

  • Focus op techniek

Voeg niet te veel weerstand toe voor een oefening, anders heb je geen soepel bewegingsbereik. Je hebt meer baat bij een goede vorm met een lagere weerstand dan bij het verhogen van de spanning.

Bij elke soort oefening moet je de juiste vorm en houding aanhouden, net als bij een fitnessapparaat. En de reps en de weerstand kunnen per persoon verschillen. Zorg dat je spieren moe worden om het meeste uit een sessie te halen.

Naarmate je meer vertrouwd raakt met de bewegingen, is het goed om jezelf uit te dagen door de weerstand op de weerstandsbanden te verhogen. Zorg ervoor dat je vorm niet uitvalt als je een niveau hoger gaat. Je kan dit voorkomen als je een gezonde voeding patroon hebt.

  • Waarschuwing

Rek de banden niet te veel uit om te proberen weerstand toe te voegen. Dat kan een band doen knappen en leiden tot mogelijke blessures.

weerstand band